Sigaren historie

 
 

Sigaren staan in Nederland voor een rijke historie, een onzekere toekomst maar een elk moment dat u geniet van een sigaar is uniek. 

 


Al sinds mensenheugenis geniet men van tabaksproducten, tegenwoordig geven mensen de voorkeur aan een sigaret of shag. Maar het roken van een sigaar met zijn eigen bijzondere smaak.

Ontstaan van het roken

Maar tabak is méér dan roken: tabak is een geheel verhaal! Tabak is van oudsher een bekend genotmiddel, over de oorsprong hiervan doen velen verhalen de ronde. Vaak zit er in deze verhalen een link naar het ontstaan van de aarde, de schepping. De Amerikaanse indianen dachten bijvoorbeeld dat ze de tabaksplant van de godheid Kcemnito (Grote Geest) gekregen hadden. 

Waarschijnlijk komt de tabaksplant uit Zuid-Amerika, daarvan getuigt de oudst bekende afbeelding (uit 500 na Chr.). Op deze afbeelding is een rokende priester op een Maya-tempel in Mexico te zien. De naam die de indianen aan dit kruid gaven is Tabago en zo is het ook de hele wereld over gegaan. 

Vroeger werd het tabakskruid ook beschouwd als een geneesachtig kruid en een stimulerend middel. Met de ontdekking van Amerika was ook in de geschiedenis van de tabak een mijlpaal behaald. De tabaksplant werd in eerste instantie als sierplant gekweekt in botanische tuinen. 
 

Tabak in de als medcijn

De Nederlander Dodonaeus noemde de plant in zijn 'Cruijdeboeck' Hyoscyamus (1554). De Latijnse naam die er later aan werd gegeven, Nicotiana Tabacum is nog steeds de wetenschappelijke benaming. 

Deze naam is afkomstig van een Fransman Jean Nicot. Er wordt gezegd dat hij als ambassadeur van het Franse hof in Lissabon in 1560 de geneeskrachtige werking van de tabaksplant gebruikte om koningin: Catharina de Medici van haar migraine af te helpen. 

Daarna werd tabak gerookt en gesnoven tegen ernstige en veel voorkomende ziektes zoals de pest en cholera. Hiervoor werd thee gemaakt van een aftreksel van een tabaksblad, maar ook door het kouwen op tabak of zalfjes waar tabak in verwerkt was. Het is tegenwoordig niet meer voor te stellen dat men vroeger op deze manier tegen tabaksproducten aankeek. 

Ontwikkeling van het roken

Vanaf de tweede helft van de 16e eeuw werd er overal in Europa gerookt, het eerst in Engeland. In ons land werd het roken geintroduceerd door buitenlandse reizegers, vooral zeelieden en studenten. Dit is een tafereel wat in veel schilderijen terug te vinden is. Tegenwoordig is roken vanwege de gezondheid steeds minder geaccepteerd. Het roken wordt dan ook ontmoedigt vanuit de overheid en diverse maatschappelijke en gezondheids organisaties. Sinds deze koers is ingezet zijn er enorm veel veranderingen doorgevoerd. 

Onze webwinkel

Op onze website kunt u longfillers en shortfillers bestellen. We doen ons uiterste best om te groeien en het aanbod voortdurend verder te ontwikkelen.